MEHMET BAYKAN "ÖZEL"

 
RÖPORTAJ: "ÜLKENİN BÜYÜKLÜĞÜ GÖRÜLDÜ"
 

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan Mersin Akdeniz Oyunları'nda Türkiye'nin hem sportif, hem organizasyon, hem de mütehatlik anlamında büyük bir başarıya imza attığını belirterek, kısa mesafede dev adımlar attıklarını söyledi. Spor Müdürümüz Recep Çınar ile hem Mersin'de hem de Konya'da Akdeniz Oyunları'nı değerlendiren Baykan, “18 ay gibi kısa bir sürede büyük işleri büyük ülkeler yapar, biz bu ülkelerden birisi olduğunu tüm dünyaya gösterdik” dedi. İşte Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, işte Baykan'ın söyledikleri.

 

TEŞEKKÜR MEKTUPLARI GELİYOR

Kısa bir süre önce Mersin'de gerçekleştirdiğimiz 17. Akdeniz Oyunları'nı iki açıdan ele almamız gerekiyor. Bir tanesi organizasyon kalitesi ve organizasyon başarısı açısından. İkincisi ise ülkemizin bugüne kadar katıldığı Akdeniz Oyunları'nda aldığı madalya sayısı bakımından değerlendirmek gerekiyor. Organizasyon kalitesi ve başarısı açısından baktığımızda açılış törenlerinden başlayarak misafir 23 ülke kafilelerinin, sporcularının, teknik adamlarının, yöneticilerinin sahip oldukları memnuniyet. Ulaşımdan beslenmeye güvenlikten yetiştirmeye kadar sağlanan başarı noktasında yakalanan kalite, diğer bir taraftan konaklama hususunda katıldığımız Londra Olimpiyat Oyunları'nda kaldığımız tesisi aratmayacak ve çok çok üstünde bir kaliteye sahip tesis yapılanması içerisindeki sağlanılan konaklama imkanı açısından bakmak gerekiyor. Ayrıca üstüne kapanış töreni. Çok başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Düşünmenin ötesinde gelen misafirlerimizin arasında Eylül ayında Türkiye'nin 2020 Olimpiyatları adaylığında oy kullanacak 10 civarında Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi vardı. Gelen misafirlerimiz açısından yakalanan memnuniyet sevindiriciydi. Başta Yunan kafile başkanı olmak üzere çeşitli ülkelerden aldığımız teşekkür mektupları başarılı olduğumuzu gösteriyor.

KISA MESAFEDE DEV ADIMLAR ATTIK

Diğer taraftan tesislerin kalitesi ve yetiştirilmesi noktası var. Biliyorsunuz bu olimpiyatları 6 yıl önce Yunanistan almıştı. Ancak oyunlara 2 yıl kala bu organizasyonu yapamayacağını belirtti. İki yıl kala oyunları biz aldık. Ve bir buçuk yılda hem tesislerin projelendirilmesi hem yer teminleri hem de şartların tamamlanması gibi kısa sürede başarı gerçekleştirdik. Stadyum inşaatında ocak ayında müteahit değişikliği oldu. O dönem yüzde 30 seviyesindeydi. 5 ay gibi kısa bir sürede geri kalan yüzde 70'lik kısmı tamamlandı. 14 tesis sıfırdan yeniden yapıldı. Antrenmanlarda ve müsabakalarda kullanılan 54 tesis tamirat tadilat, yeniden yapılandırma gibi işlemlere maruz kaldı. Böyle değerlendirdiğimizde ortaya çıkan sonuç, üst düzey başarı olarak hem kamuoyu tarafından, hemde Dünya spor kamuoyu tarafından algılanan ve paylaşılan bir sonuç oldu.

TÜRKİYE ÇOK ŞEY KAZANDI

Tabi özellikle organizasyon konusunda uzun süre çalıştık. Ayın 20'sinda oyunlar başladı 30'unda bitti diyebileceğimiz bir tablo değil. Sayın Spor Bakanımız Suat Kılıç'ın koordinasyonunda gerek tesis yapılanması ve gerekse organizasyon yapılanması anlamında çok büyük bir çalışmanın semeresini almış bulunuyoruz. Şahsım adına bazı yakın çalışma arkadaşlarımla birlikte son 4 ayı neredeyse tamamıyla Mersin'de geçirdim. Ne güzel olabilir konusundan daha çok nerede eksik var, nerede aksama olabilir ona baktık. Biz son 10 yılda pek çok Uluslar arası organizasyonu gerçekleştiren bir ülkeyiz. Ama bu oyunlar olimpiyatlardan sonra Dünyada gerçekleştirilen en büyük spor organizasyonlarından birisi. 6 bin tane sporcu, teknik adam ve yönetici ağırlaması sözkonusu oldu. İzleyici konusunda da 200 bin gibi bir rakam yakalandı ki, neredeyse 50 bini dışarıdan gelen konuklarımızdı. Böyle baktığımızda elimizde tabi bir sermaye vardı. Bu sermaye neydi? İzmir UNİVERSİADE, Erzurum Kış UNİVERSİADE ve Trabzon EYOF oyunlarında görev yapmış bazı arkadaşlarımızdan istifade ettik burada. Ama gerek katılıma baktığınızda, gerek katılan ülke sayısına baktığınızda, gerekse icra edilen branş sayısına baktığınızda tabi onların çok çok üstünde bir organizasyon. Fakat daha önceki oyunlarda küçük ve orta ölçekli de olsa tecrübesi bulunan arkadaşlarımızdan istifade ettik. Türkiye çok şey kazandı burada. Bir kere tesis yapma becerisi anlamında çok önemli bir adım atmış oldu Türkiye. Çok kısa süre içerisinde büyük tesisler kazandırıldı.

TÜRK MÜTEAHİTİ DE KAZANÇLI ÇIKTI

Öte yandanTürk müteahitlik sektörü kış olimpiyatlarına hazırlanan tesislerin yapım çalışmalarına başladı. Sportif manada spor tesislerinin yapım aşamasında kendine göre özellikleri var. Ayrıca sportif organizasyon tecrübesine sahip insan gücü bakımından önemli bir kazanım elde ettik. İnsan gücü noktasında belirli bir yere geldik Olimpiyat düzenleme tecrübesine sahip bir çizgi yakaladık. Tecrübe kazandı arkadaşlarımız ve onlara hep şunu söyledik; burada tarihin sizi yazacağını falan beklemeyin. Tarih 17. Akdeniz oyunlarında madalya alan sporcuları yazacak. 17 Akdeniz Oyunları'nda kırılan rekorları yazacak. Ama biz hepimiz kendi tarihimizi yazacağız burada kendi hikayemizi yazacağız. Türkiye'nin büyük bir başarı ile gerçekleştirdiği 17. Akdeniz Oyunları'nda kimler vardı diye sorulduğunda cevap olarak 'ben vardım ben görev yaptım' deme imkanına sahip olduk. Çocuklarımız için 10 yıl önceki Türkiye'nin her alanda olduğu gibi sportif anlamda içinde bulunduğu durum ortada. 10 yıl sonraki Türkiye'nin çok daha iyi noktada olacağına inancımız tam. İşte bu noktada 10 yıl sonraki Türkiye'nin hangi noktada olması gerektiği kararı verildiğinde burada benim payım vardı diyeceğiz. Bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

MADALYA REKORU KIRDIK

Diğer taraftan baktığımızda sportif anlamda Türkiye'nin şimdiye kadar Akdeniz Oyunları'ndan en fazla aldığı madalya sayısı 73 en fazla aldığı altın madalya sayısı 34. Mersin'de 47 altın ve toplam 126 toplam madalya ile birlikte yılların rekorunu kırdık. Madalya alınamayan kategorilerde madalya aldık. Altın madalya alınamayan branşlarda altın madalya aldık. İlk kez 2. olduk. Şimdiye kadar Akdeniz Oyunları'nda yakaladığımız en iyi derece üçüncülük. İlk defa genel klasmanda İtalya, Fransa, İspanya'nın arkasından 4. sıradayken 11 altın madalya geride olduğumuz 24 altın madalya geçerek 3.lüğe terfi ettik. Bundan sonra da kaptırmayız Allah'ın izniyle. Hiç derecemizin olmadığı branşlarda derecemiz oldu. Seyirci sayısında rekor kırıldı. Biz cesaretlendik. Olimpiyatlarda aldığımız madalyalarla başarılı mıyız başarısız mıyız diye tartışırken, bu Akdeniz Oyunları'nda biz sportif anlamda, organizasyon anlamında birtakım başarılara imza atabilecek seviyediyiz diyebilme hakkını elde ettik. Türkiye her anlamda ileriye gidiyor. Ekonomik, siyasal, tarihsel anlamda ileriye gidiyorken sportif anlamda da bunu yakalamak zorundaydık. Şu anda 718 spor tesisini birden yapan bir ülkenin sportif başarı anlamında bir adım atması gerekiyordu. Bu adımı burada attık. Büyük devlet, büyük Türkiye, 10 yıldır bir çok şeyi başarmış, bir çok konuda ileriye gitmiş bir Türkiye'nin sportif anlamda da artık gözünün yükseklerde olduğunu, trendinin yukarıya doğru olduğunu ispat etti.

BİZİ ÜZEN BRANŞLAR OLDU, BUNLAR MASAYA YATIRILACAK

Sportif başarnı anlamında “Sportif Değerlendirme Kurulu” yakın zamanda organizasyonun bir değerlendirmesini yapacak. Sportif başarı anlamında 6 ayda bir sayın bakanımıza bir rapor hazırlıyoruz. Sportif Değerlendirme Kurulu raporları yakında çıkacak. O zaman branş olarak göreceğiz hangi branşlarda daha başarılı olduğumuzu. Bu rapor çıkmadan herhangi bir açıklama yapmayı doğru bulmuyorum. Ama elbette daha büyük başarılar beklediğimiz ama bunu gerçekleştiremeyen branşlar oldu. Bizim bu anlamda Türkiye'nin bugüne kadar düzenlenen oyunlarda başarılı olduğu ve madalya almaya yakın olduğunu tespit ettiğimiz branşlar var. Güreş, Atletizm, Tekvando, Boks, Halter, Judo Türkiye'nin olimpiyatlarda madalya aldığı branşlar. Bunun yanısıra okculuk, atıcılık, eskrim, jimnastik ve yüzme gibi branşlarda öncelikli olarak madalya alma şansı olan branşlar. Tabi 28 olimpik branşın dışında kalan diğer branşların üstünde duruyoruz. Nitekim oluşturduğumuz Olimpik Eğitim Merkezlerinde olimpik branşlara yer vermeye çalıştık. Sıfır başarı değilde daha fazla başarı beklediğimiz sporcularımızdan başarı elde edemeyenler oldu. 5-6 altın madalya beklerken 2-3'te kaldığımız branşlar var. Daha fazla başarı beklediğimiz ancak başarı elde edemeyen branşlar var. Tabi bunlar masaya yatırılacak. Elde ettiğimiz başarı ile yetinmeyeceğiz. Türkiye daha iyilerini yapar. Neyi başarmışsak daha iyisini yapacak gücümüz var. Türkiye son 10 yılda elde ettiği çeşitle kadamelerindeki ilerlemeleri sportif anlamda heniz yaklaşabilmiş değil. Elbette çok önemli adımlar atıldı, başarının artırılması adına gayretler sergilendi.

SON 2 YILDA SPORCU VE ANTRENÖR SAYISI ARTTI

Son 2 yılda Türkiye'deki sporcu sayısında önemli bir artış oldu. Son 2 yılda Türkiye'deki antrenör sayısında önemli bir artış oldu. Son 2 yılda tesisleşme anlamında önemli gelişmeler yaşandı. Son 2 yılda Türkiye'nin sporca bakış açısında önemli değişiklikler oldu. Türkiye'nin spora ayırdığı bütçelerinin bir kuruşunu bile boşa harcama lüksü yok. Her bir kuruşunu yerinde ve ekonomik olarak kullanabilmek durumunda. Attığınız her adımın karşılığını başarı olarak almak zorundasınız. Türkiye Dünya şampiyonalarında, Avrupa şampiyonalarında elde ettiği başarıları olimpiyatlarla taçlandırmak zorundadır. Böyle yapmadığınız takdirde 4 yılda 1 Dünya vitrinine çıktığınız bu büyük bayramda, bu büyük festivalde, boynu bükük kalırsınız. Ülkeniz boynu bükük kalır. Londra tabi çok sayıda Türk ve Müslümanın yaşadığı bir kent. Orada ülkesinden gelecek en ufak bir madalya haberi ile mutlu olan insanların oluşturduğu bir sinerji vardı. Tabi bizimde görevimiz onlara bu mutluluğu yaşatmak. Artık bu ülkenin vatandaşları bakanımızı ve yahutta bizleri durdurup sportif anlamda başarımızı sorgulayabiliyorlar. Ülkede bir 10 yıl önce insanların karnını doyurma konusunda zorlukları varken spor gibi, kültür gibi, turizm gibi çeşitli alanları düşünmek gibi fırsatları ortaya çıktı. Onlar sorgularken sorumluluk sahibi olan bizlerin verebilecek birer cevabımız olmalı. Tabi bunlarda sorumluluk sahibi herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi ile olacak.

2020'Yİ ALMA ŞANSIMIZ YÜKSEK

2020 Olimpiyatları'nı İstanbul olarak almamız noktasında çok olumlu yansır. Bizim olimpiyatları alamama gibi, gerçekleştirmeme gibi dışarıda bize karşı bir intiba kalmadı. Herkesin düşüncesi bizim bunu gerçekleştireceğimiz noktasında. Akdeniz Oyunları referanslardan birisi olacaksa biz sınıfı geçtik. Mersin'deki gayretleri, çalışmaları gören üye ülkeler Türkiye'nin olimpiyatları başarılı bir şekilde yapacağına inandılar, dolayısıyla da Mersin Akdeniz Oyunları'ndaki bu başarısıyla olumlu yansıyacaktır.

 
RÖPORTAJ: Recep Çınar-Merhaba Gazetesi/25.07.2013
 
RÖPORTAJ: "ÜLKENİN BÜYÜKLÜĞÜ GÖRÜLDÜ"