MEHMET BAYKAN "ÖZEL"

 
ÖZGEÇMİŞİ

1964 yılında Konya’da doğan Mehmet Baykan, öğrencilik yıllarında gençlik hareketleri içinde aktif olarak yer aldı. 1988 yılında Konya Taşkentspor Kulübü yönetiminde görev aldı. Konya Futbol İl Temsilciliği ve Konyaspor Kulübü Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendikten sonra 1998 – 2011 yılları arasında 13 yıl boyunca aralıksız olarak Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanlığı, 2 yıl süre ile de Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Spor Danışmanlığı görevlerinde bulundu.

2001 yılında Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcılığı’na seçilen Mehmet Baykan, 2009 – 2012 yılları arasında Genel Başkanlık yaptı,  2007’de Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından “Sportif Fair Play Kariyer Dalı Şeref Diploması” ile ödüllendirildi.

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nda çeşitli dönemlerde görevler alan Baykan, 2004 – 2015 yılları arasında Levent Bıçakçı, Hasan Doğan, Mahmut Özgener, Mehmet Ali Aydınlar ve Yıldırım Demirören yönetimlerinde amatör ve profesyonel kurul başkanlıklarının yanı sıra başkan vekilliği görevlerinde bulundu. 1 Haziran 2019 tarihinden bu yana Nihat Özdemir yönetiminde Başkan Vekili Olarak görev yapmaktadır.

Tekvando Federasyonu ve İzcilik Federasyonu yönetim kurulu üyeliği, 1999 ve 2009’da düzenlenen Türk Spor Şuralarında Şura üyeliği, 2009 Şurası’nda divan başkan yardımcılığı yaptı.

Genel Müdürlük görevine atanmadan önceki dönemlerde, Spor federasyonlarının özerkleşmesi ve spor kulüpleri kanunu çalışmalarına bakanlık ve genel müdürlük bazında katkılarda bulundu. Baykan, Bisiklet, Tekvando, Halter gibi federasyonların genel kurullarında divan başkanlıklarının yanı sıra bir süre Türkiye Bisiklet Federasyonu yönetimini kayyum olarak da üstlendi.

Mehmet Baykan, 2012 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde kurulan Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu Başkanlığı görevine atandı. 2012 Londra, 2016 Rio Yaz Olimpik ve Paralimpik Olimpiyat Oyunları, 2014 Sochi 2018 Pyeong Chang Kış Olimpik ve Paralimpik oyunları başta olmak üzere birçok uluslararası organizasyonda kafile başkanı olarak görev aldı. Türk sporunun son yıllarda sonuç odaklı en önemli projesi olan Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezleri (TOHM)’ların kurucusu olup sporcularımızın bilimsel yöntemlerle performans ölçümlerine yönelik başlatılan çalışmalarda öncü rol üstlendi. TFF deki görevleri sırasında futbolun ülke geneline yaygınlaşması adına Bölgesel Amatör Lig(BAL LİGİ)in kurulmasını sağladı. Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ve Yönetmelik çalışmalarının yanı sıra başta E-Bilet olmak üzere saha çalışmalarında aktif olarak yer aldı. Mehmet Baykan ayrıca Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) danışma kurulu üyesidir.

9 Eylül 2011 tarihinde Spor Genel Müdürlüğüne atanmadan önce uzun yıllar özel sektörde çeşitli alanlarda faaliyet gösteren aile şirketinde yöneticilik yapan Mehmet Baykan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildikten sonra Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü görevinin yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde yeni oluşturulan Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü ve Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüklerinin genel müdür vekili olarak kuruculuğunu üstlenmiştir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Mehmet Baykan avukat olup, evli ve 2 çocuk babasıdır. Kamu hizmet sürelerinden kaynaklanan teknik nedenlerden dolayı 22.05.2020 tarihine kadar vekâleten yürüttüğü genel müdürlük görevine bu tarihte yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile asaleten atanmıştır.

 

KONYA AMATÖR SPOR KULÜPLERİ FEDERASYONU ÇALIŞMALARI :
2001 – 2010 yılları arasında “AMATÖR SPORDA YILIN ENLERİ” adı altında düzenlenen ödül törenlerinde başarılı birçok sporcu altınla ödüllendirilmiş olup, dönemin spordan sorumlu devlet bakanları Mehmet Ali ŞAHİN, Murat BAŞESGİOĞLU, Faruk Nafız ÖZAK bu programlara katıldı. Kurtuluş Savaşı’nın batı cephesi karargâhı olan Akşehir’den Konya’ya her yıl 19 Mayıs Haftası bayrak koşusu düzenlenmekte olup, atletlerin taşıdıklar bayrağımız, Gençlik ve Spor Bayramı törenleri sırasında Konya Valilerine teslim edilmektedir.

Kentin çeşitli bölgelerinde sağlıklı yaşam yürüyüş yapan bayanlara yönelik uygulanan “Koşabiliyorken Koşalım” projesi ile bilinçli spor yapma imkanı sağlandı.  Sağlık sponsorları vasıtası ile bayanlar sağlık kontrolünden geçirilerek, çalışmalar Selçuk Üniversitesi BESYO öğrencileri nezaretinde yapılmış olup, ayrıca projeye yerel sponsorlar tarafından reklam, ödül ve ikram desteği sağlanmıştır.

UNESCO tarafından 2007 yılının Dünyada Hz. MEVLANA Yılı ilan edilmiş olması nedeniyle oluşturulan Fair Play Panosu; sporcular, yöneticiler, antranörler kısacası tüm spor ailesinin imzasına açılmış olup, başta milletvekillerimiz olmak üzere birçok siyasinin yanı sıra Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunu ziyaret eden sırasıyla spordan sorumlu devlet bakanları Mehmet Ali ŞAHİN, Murat BAŞESGİOĞLU, Faruk Nafız ÖZAK tarafından fair play sözleşmesine imza konulmuştur. Futbol dışı birçok branşta il temsilcileri ile ortaklaşa faaliyetler düzenlenmiş, bunların birçoğu geleneksel hale getirilmiş ve özellikle Konya’nın en köklü sporu olan bisiklet branşında periyodik zamanlarda düzenli olarak yol yarışları düzenlenmektedir.

Amatör spor kulüplerine yönelik yerel yönetimler ile iş birliği içerisinde sağlanan spor malzemesi desteği her yıl tekrarlanmaktadır. Şehrin spor kültürünü ve geçmişini ortaya çıkartmaya yönelik çeşitli kişisel ve kurumsal arşivlerden faydalanarak, iki kez “Cumhuriyetten Bugüne Konya’da Spor” konulu siyah beyaz fotoğraf sergisi açılmış olup, arşivleme çalışmaları yapılmıştır. Konya ilinin Toroslar’da yer alan Taşkent ilçesinden Alanya’ya Konyalı dağcıların yer aldığı geleneksel doğa yürüyüşleri düzenlenmektedir.

Sponsorluk kurumu çalışmalarda sık sık devreye sokulmakta olup en belirgin çalışma, Cumhuriyetimizin 80. kuruluş yıl dönümünde Konyalı iş adamlarından sağlanan kaynakla “80 Sporcuya 80 Altın” ödüllendirmesi şeklinde olmuştur.

TÜRKİYE AMATÖR SPOR KULÜPLERİ KONFEDERASYONU FAALİYETLERİ :
23 Aralık 2009’da Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı seçildikten sonra 40’a yakın il ziyaret edildi. Gençlik Spor İl Müdürlükleri başta olmak üzere Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları, diğer spor birimlerinin çalışma ortamları ve çalışmalarımızla ilgili birinci elden fikir sahibi olunuldu.  

“Kardeş iller Projesi” ile Karadeniz, Akdeniz, Batı ve Orta Anadolu’da yer alan birçok Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nca Doğu ve Güneydoğu’da bulunan iller spor malzemesi desteği yapıldı. En dikkat çekici yardımlaşma Diyarbakır ASKF tarafından Bartın’daki spor kulüplerine yapılan malzeme desteği oldu. TASKK’ın 30. kuruluş yılı olan 2010 yılı boyunca, Türkiye’nin dört bir tarafında basketbol, voleybol, masa tenisi, badminton, yüzme, futbol, görme engelliler, halter, geleneksel sporlar, triatlon, atıcılık, atletizm, engelli masa tenisi, sutopu, işitme engelliler, güreş, dağcılık, karate, satranç, judo, özel sporcular, kayak gibi spor branşlarında il temsilcileri ya da federasyon başkanlıkları ile iş birliği yapılarak Türkiye Şampiyonası’na kadar varan organizasyonlar düzenlenerek başarılı olan sporcular altınla ödüllendirildi.

TASKK’ ın 30. kuruluş yılı, 4 kurucu il olan Samsun, Trabzon, Ankara ve Bursa’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. 10 Aralık 2010’da İstanbul’da yapılan gala programı başta Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız ÖZAK olmak üzere spor ailesinin birçok üyesine ve 81 ilimizden gelen amatör kulüp yöneticilerimize ev sahipliği yaptı. “2010 En 10” adı ile düzenlenen ve amatör sporda başarılı sporcuların ödüllendirildiği tören Nisan 2011’de Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Törende Dünya 2.’si Basketbol Milli Takımımız ile Dünya Şampiyonu Fenerbahçe Acıbadem Kadın Voleybol takımları olmak üzere milli sporcularımız güreşçi Selçuk ÇEBİ, motosikletçi Kenan SOFUOĞLU, bayan boksör Gülsüm TATAR, engelli halterci Nazmiye MUSLU, Mai Thai sporcusu Nurhayat HİÇYAKMAZER, atlet Nevin YANIT ve halterci Nurcan TAYLAN ödüllendirilerek sponsor desteği ile sağlanan altın ödülleri de sporcularımıza ulaştırıldı.

Ayrıca 81 ilden seçilen yılın spor adamları da bu törende ödüllendirildi. Genel Başkan Mehmet Baykan, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi’nin panellerinde spor yöneticiliği deneyimlerini BESYO öğrencileri ile paylaştı. “Yerel yönetimler spora hizmet haritası” adı altına bir proje başlatılmış olup, Türkiye genelinde yerel yönetimlerin bölgelerinde spora sağladıkları katkı tespit edilerek ilgili siyasi partilerle Gençlik ve Spor Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile sonuçları paylaşılacak.

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HİZMETLERİ :
Mehmet Baykan, Temmuz 2004- Ocak 2006 ile Şubat 2008’den bugüne (23 Ağustos 2011) kadar Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliği döneminde özellikle amatör futbolla ilgili çalışmaların başında yer aldı. Temmuz 2009’da TFF Yönetim Kurulu tarafından Bölgesel Amatör Lig kurulması kararlaştırıldı. Yaklaşık 1 yıl süren hazırlıklar neticesinde Bölgesel Amatör Lig 2010–2011 sezonunda hayata geçti. Bu ligle birlikte, profesyonel futbol kulübü olmayan 26 il başta olmak üzere ülke genelinde toplam 77 ilde Türk futbolu adına yeni bir heyecan yaşandı. Sorunsuz tamamlanan müsabakalar sonunda 7 coğrafi bölgeden 12 grup birincisi Spor Toto 3. Lig’e yükseldi. Organizasyon TFF Yönetim Kurulunun görevlendirmesi sonucu, tamamıyla Mehmet Baykan’ın sorumluluğu ve liderliğinde gerçekleşti.

NIKE sponsorluğunda TFF ve TASKK işbirliği ile ülke genelinde düzenlenen Halı Saha Ligi; 2010’da ve de 2011’de tüm ülke genelinde başarı ile oynatılarak, 2 yılda 90 binin üzerinde kişinin futbol oynamasına olanak sağladı. NIKE halı saha ligi uygulamaları sırasında sporun Doğu ve Güneydoğuda ülke barışı adına çok önemli katkılar sağlayacağı görülmüş olup, en yüksek katılım Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa Kahramanmaraş, Bingöl, Erzurum ve Van gibi illerimizden oldu. Spor organizasyonlarında, ülke sıralamasında çok gerilerde olan bu illerimizin Halı Saha Ligi gibi basit organizasyonlarla sportif yapılanmada çok üst sıralara ulaşabilecekleri fikri tarafımızda oluşmuştur.

Hakkari’den çıkan bayan genç milli futbolcu Kader DOĞAN buna en güzel örneklerdendir. 2008 yılında 185 bin civarında olan lisanslı futbolcu sayısı, Mehmet Baykan’ın sorumluluk alanı olan Amatör Futbol konusunda TFF yönetimlerinin uygulama ve istatistik bilgilendirmelerinde doğru yönlendirilmesi ile birlikte 240 binin üzerine çıkartıldı.

Ayrıca sıfırdan başlatılan HERKES İÇİN FUTBOL branşında 300 bini geçen lisans sayısına ulaşılmasında başta NIKE Halı Saha Ligi olmak üzere çeşitli projelerle pay sahibi olunuldu. Türkiye Futbol Federasyonu bütçesinde Amatör Futbol Organizasyonu’na ayrılan bütçe dengesinde Amatör Kulüpleri lehine 3-4 misline varan önemli iyileştirilmeler yapıldı.